20 Kasım 2013 Çarşamba

FOTOĞRAFÇILIK




FOTOĞRAFÇILIK



Fotoğrafçılık  hemen hemen herkesin amatör olarak uğraştığı bir hobidir. Bu hobinize zaman ayırarak ve gerekli teknik kavramları nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra dahada zevkli hale gelecektir.İlk olarak ''diyafram ayarı, enstantane ayarı, beyaz ayarı, iso ayarı'' gibi terimlerin aslında ne olduğunu ve fotoğraf üzerindeki etkileri basit ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

DİYAFRAM AYARI

Işığın yoğunluğunu kontrol edilmesini sağlayan ayardır. Fotoğraf makinenizde sensöre girecek ışık miktarını ayarlar. Çalışma prensibi göz bebeğimizin ki ile aynıdır. Işığın çok olduğu aydınlık ortamlarda daraltılarak gerekli oranda ışık girişine izin verilir. Düşük ışık yoğunluğundaki ortamlarda da  genişleterek yeteri kadar ışık girmesine izin verilir. Makinemizde diyaframı daraltmak için (çok ışıklı ortamlarda çekilen resimler için) diyafram değerini yükseltiriz. Bu aynı zamanda fotoğraflarımıza alan derinliğide katar. Yeterli ışığın olmadığı ortamlarda diyafram değerini küçülterek uygun ışık değerlerine ulaşabiliriz.






ENSTANTANE AYARI

Diyaframdan geçen ışığın ne kadar süre sensöre yansıyacağını belirleyen ayardır 1'', 2'', 1/60, 1/125 gibi değerlerdir. Bu değerlerden 1'', 2'' gibi değerler 1 saniye , 2 saniye boyunca sensöre ışık girişi olacağı anlamına gelir. 1/125 gibi değerler ise bir saniyenin 125 te 1 i kadar bir sürede ışık gireceği anlamına gelir.

Bu değerleri seçerken ışık yoğunluğunun çok olduğu ve hızlı hareket eden cisimlerin anlık görüntüsünü yakalamak istediğimiz zamanlarda süreyi azaltarak kullanmamız gerekir. Az ışıklı ortamlarda ve yüksek diyafram değerlerinde çekim yapmak istiyorsak enstantane değerini yüksek kullanmamız gerekir. Yüksek enstantane değerlerinde tripod kullanmanız görüntü netliği için önemlidir. 

 ENSTANTANE DİYAFRAM İLİŞKİSİ

İstediğimiz netlikte bir fotoğraf çekmek için konumuzdaki nesnenin ışığı ne kadar yansıtıp yansıtmadığı veya etrafındaki ışık yoğunluğunun miktarının ne kadarının fotoğrafa yansıyacağını belirlemek için enstantane diyafram ilişkisi belirler. Bu ilişkiye pozlama denir.



İSO AYARI

İSO sensörün ışığa olan duyarlılığıdır. Düşük ışıklı ortamlarda  pozlama yapılırken yeterli ışık yok ise İSO ayarı yükseltilir. Fakat bu fotoğrafınızda istenmeyen noktaların (gren) oluşmasına sebep olur. Bu yüzden İSO'yu yükseltmek yerine düzgün pozlama yapılması bence daha uygundur.



Fotoğrafçılık adına bildiklerimi sizinle paylaştım. Bu hobinizi geliştirmek için sadece dışarı çıkıp etrafı gözlemlemeniz ve gözünüze güzel görünen kareleri fotoğraflamanız yeterli. Sizde zamanla dahada iyi kareler yakaladığınızı göreceksiniz. İyi fotoğrafları sadece çok pahalı makineler çekmez, yaratıcılık bu hobi de  ön plandadır.


10 Şubat 2013 Pazar

UÇURTMALAR

                                                   





                                   UÇURTMALAR

   Küçüklüğümüzden,çocukluğumuzdan gelen bir dost 'uçurtmalar'. 
          Uçurma yapmak ,uçurtmak, kırıldığında üzülmek bile hatırlandığında yüzünüzde gülümseme yaratan hatıralarınız.Peki ne oldu da bıraktınız o eski mutluluk kaynağınızı..?
          Uçurtmalar ilk olarak Çin de  bulunmuş.Avrupa ya çok daha geç gelmiş.Günümüzde uçurtma ile ilgili birçok kulüp bulabilirsiniz özellikle martı uçurtma kulübü sitelerinden takip ettiğim kadarıyla  çok aktif bir kulüp 
         Yaz ayları uçurtma hobisi için vazgeçilmez zamanlar ailenizle birlikte kendinize bir uçurtma yaparak hem el becerilerinizi geliştirebilir .Hemde uçurtmanız ile eğlenceli vakit  geçirebilirsiniz.
      Kendi imkanlarınızla yapabileceğiniz bir uçurtma  örneği:


    İlk olarak 70cm uzunluğunda ,aynı kalınlıkta çıtayı cam çivisi ile  tam ortasından birbirine sabitleyin
    Birbirine sabitlediginiz cıtaların uclarında ,çıtanın etrafına saracağınız  ipin kaymaması için  kesici bir alet yardımıyla oyuklar yaratın.daha sonra çıtalarınızın arasında aynı mesafe olmasına dikkat ederek ipi çıtalarınızın   etrafına dolayarak altıgen oluşturun.
    Uçurtmanızın iskeleti oluşmuş durumdadırşimdi üstünü defter kabı ,poşet vs. tarzı bir bir madde ile kaplayın.
    Daha sonra uçurtmanızın v şeklinde şekil 5 ye görüldüğü gibi   dengesini yapınız.  kuyruğunu yaparken gazete veya poşet kullanabilirsiniz. kuyruğuda uçurtmanıza sabitleyip dengesini ayarladıktan sonra uçurtmanızı  kullanabilirsiniz.

İşte bir kaç ilginç uçurtma örneği





31 Ocak 2013 Perşembe

Sultan papağanı

                    SEVECEN BİR DOST 

                    SULTAN PAPAĞANI

    Evinizde bir canlı beslemenin ve onun büyümesine gelişmesine katkı sağlamanın mutluluğu hiç bir şeyle kıyaslanamaz.Kuş beslemek geçmişten günümüze süre gelen bir hobidir.Evinizde beslediğiniz veya beslemeyi düşündüğünüz kuş türü eğer  sultan papağanı  ise kendi papağanlarımdan  edindiğim tecrübeleri sizinle paylaşmak isterim.

    Sultan papağanı nasıl bir kuş türüdür? 

 Sultan papaganı Avustralya kökenli orta boy bir papağandır. Bir çok mutasyonu mevcuttur,çok oyuncu ve insana çabuk alışan bir kuştur. Erkek sultan papağanları  15 kelime kadar konuşabilmektedir. 

  Sultan papağanı mutasyonları.

Sultan papağanı boyut ve bakımlarının aynı olduğu fiziksel görünüşün farklı olduğu bir çok mutasyona sahiptir. Bunlardan bazıları : 


Albino,cinnamon,lutino vs..

Sultanlarda cinsiyet ayrımı

Sultan papağanlarında cinsiyet ayrımı yapmak  türüne göre farklılık gösterir. Bazı türlerin görüntüsünden cinsiyet ayrımı yapılabilinir ama bunun için ilk altı ay sonunda olan ilk tüy değişiminin beklenmesi gerekir. Bu ilk altı ay sonunda ötüşlerinden yararlanılarak cinsiyet ayrımı yapılabilinir.

Sultan papaganı için ideal kafes 

 Sahip olacağınız hayvanınız için ev ortamında onun en rahat yaşayacağı ortamı sunmalıyız. Bu sebepten ötürü sultan  papağanınıza  alacağınız kafesin boyutları en az 30x30x30 çift papağanlarınız içinde 50x50x50 olmasına özen gösteriniz.
  Genellikle petshoplarda karşılaşacağınız silindir seklindeki kafesleri tercih etmeyin bu kafesler kuşunuzun yön duygusunu zayıflatır ve kuşunuz da strese sebep olur.
  Aldığınız kafesin tellerini sadece dikine olmamasına dikkat edin papağanınız bu dikine tellere tutunup gezemez kayar. 
  Kafeste özellikle en az 3cm çapında tahta tünekler olsun bu tünekler kuşunuzun tırnaklarını törpülemesine yardımcı olur.
 Kafesin içinde sulugu, yem kabı, ikram kabı, kuşunuzun sağlıklı bir sindirime sahip olması için kuş kumu,gagasını törpüleyebilmesi için gaga taşı ve banyoluğunun bulunması  gerekir . 

 Sultan papağanı ne yer?

 Sultan papağanımız bizim vereceğimiz besinlerle yetinmek durumundadır. Bu sebepten  ötürü onu sadece paraket yemi ile beslemek yetersizdir. Sultan papağanınızı  çeşitli sebze ve meyvelerle de beslemelisiniz özellikle;armut ,bezelye ,brokoli ,çilek vs.

Sultan papağanı genel özellikleri

Bu kuşlar genel olarak kendilerine dokunulmasından pek hoşlanmazlar. Çok meraklı ve oyuncu canlılardır.Sürekli ilgi beklerler size çabuk alışırlar. Ailenin bir ferdi haline gelirler tek kalmaktan hoşlanmazlar.Eğer uzun süre evde olamayacaksanız onu meşgul edecek oyuncaklar vermelisiniz.Eğer sabırla uğraşırsanız elinize size alışacaktır hatta başınızda omzunuzda gezmeye başlayacaktır. Fakat unutmayınız sultan papağanları tüy döken canlılardır, evde alerjik rahatsızlıkları veya astımı olan hastalar için bu tüyler rahatsız edici olabilir.  

Akvaryumlar

                                         



                               AKVARYUM

 Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar .Akvaryum dendiğinde hepimizin aklında  bir şeyler canlandığına eminim .Fakat bu hobiye ilk başlayacak arkadaşlar için yaşadığım tecrübeleri sizinle paylaşmak isterim.

Nereden başlasak diyorsanız?

  İlk olarak  bir akvaryum oluşturmak için evinizde bir alan ayırmış olmalısınız .Bu ayrıntıya önem vermemin sebebi  kuracağınız  akvaryumun temizliğinden sorumlu filtrenin ,dekoratif durması için kullanacağınız aydınlatmanın, içine oksijen sağlayan hava motorunun, kullanacağınız ısıtıcının elektrikle çalıştığı için prize yakın bir yer olması gerekir.Ve eğer uyuduğunuz odada bir akvaryum kurmak istiyorsanız gece gündüz çalışacak olan filtre ve hava motorunun sesinin gecenin sessizliğinde rahatsız edeceğini unutmayınız.

 Akvaryumu kurmaya başlayalım.


Ne tarz bir akvaryum  sahibi olacağımıza karar vermeliyiz ve öncelikle unutmayalım ki  akvaryum sahibi olmak ve bir canlı beslemek bir sorumluluktur nasıl bir insanın geniş bir evde rahat edeceği konusunda aynı duyguları paylaşıyorsak edineceğimiz akvaryumunda balığın sağlıklı yaşayacağı bir akvaryum olmasına özen göstermeliyiz. 
  Benim fikrim 50-80 litrelik bir akvaryum başlangıç için idealdir. Ben kesilikle cam fanus içinde balık bakma taraftarı değilim. Cam fanuslar sadece beslediğiniz canlının yaşam alanını kısıtlar ve beslediğiniz canlıya eziyet etmekten başka bir şey değildir. 
 İstediğiniz akvaryumu petshoplardan temin edebileceğiniz gibi kendinizde yaptırabilirsiniz. Benim fikrim eğer İstanbul'da oturuyorsanız Eminönü, akvaryum gereçlerini uygun fiyata bulabileceğiniz bir yer.
  Akvaryumunuzu aldınız .Şimdi sıra geldi akvaryumun içini balığınızın yaşayabileceği  hale getirmek için gerekli olanları satın almaya. 
     Bir akvaryum için gerekli malzemeler:
*Hava motoru
*İç filtre
*Dış filtre(İlk başlangıçta küçük akvaryumla başlayacağımız için zorunlu değil.)
*Yeterli hava hortumu
*Hava dağıtım çeşmesi
*Hava taşı
*Kepçe
*Isıtıcı
*Hava süpürgesi yada sifon
*Yeterli miktarda akvaryum kumu ve dekor malzemesi.
`
DIŞ FİLTRE

İÇ FİLTRE

  Bu malzemeler arasında hava motoru,ısıtıcı balığın sağlığı açısından önemlidir balıklar soğukkanlı canlılar oldukları için akvaryum suyunun sıcaklığı sabit kalmalıdır ısıtıcı bunun için gereklidir . Balıklar sudaki çözünmüş oksijeni kullanırlar hava motoru akvaryumun içine hava pompalar ve oksijen suda çözünmesini sağlar bu nedenle gereklidir. 
   İç ve dış filtre akvaryumun temizliği için önemlidir. Benim fikrim iç filtre yerine dış filtre kullanmanız  akvaryumuzun temizliği açısından daha yararlıdır.  İkisi arasındaki farka değinirsek dış filtre  akvaryumunuzdan suyu bir hortum yardımıyla içine çeker filtreleme işlemini akvaryum dışında yapar ardından suyu tekrardan akvaryuma gönderir. Ve içinde sepetleri bulunuz bu sepetler içinde süngeri ,elyafı kömürü vs. gibi filtre katmanları bulunur bu sayede suyu iyi temizler. Fiyatı iç filtrelere nazaran daha pahalıdır 80 tl civarı başlar ama ufak akvaryumlar için iç filtre de kullanılabilinir sık sık filtre süngerinin temizlenmesi gerekir haftada bir kez temizlemek idealdir.Fiyatı 20-30 tl civarındadır. Akvaryumu aydınlatmak için gün ışığı renginde aydınlatıcılar kullanın.

  Akvaryum gereçlerimiz tamam şimdi akvaryumumuzu balığımız için dizayn edelim.


  Akvaryum gereçlerini akvaryum üzerine yerleştirdikten sonra sahip olacağımız balık hakkında ufak  bir araştırma yapmak gerekir. Benim tavsiyem ilk olarak 'canlı doğuran'  diye anılan lepistes , moli,plati vs. tarzı balıklardan başlamanız.
Alacağınız balığın renklerinin parlak ve yüzgeçlerinde erime veya parçalanma olmamasına dikkat edin.
  Akvaryumuzun içine musluktan akan suyu değil,dinlendirilmiş suyu koyun eğer musluk suyu dolduracak iseniz dekoru da tamamladıktan sonra suyu akvaryuma koyup bir hafta bekletin. Suyu koyarken akvaryum içinde dağılan kum bu sürede dibe çöker ve su dinlenir daha sonra  balığı almadan önce akvaryumun ısıtıcısını ayarlayın ve çalışır duruma getirin. Petshoptan aldığınız balığınızı akvaryuma poşeti ile koyun 10-15 dk bekletin bu sürede balığın vücut ısısı akvaryum sıcaklığına alışır . Ve akvaryumunuza balığınızı bırakın ,bütün malzemelerinizi çalışır duruma getirin. 

Akvaryumunuz hazır, gelelim balığınızın bakımına.

 Balığınız hakkında satıcıdan edindiğiniz bilgiler yardımıyla yemleme yapınız fazla yemleme balığınızın ölümüne sebep olabilir. Balığınızın beslenmesi için kaliteli yemler kullanın ve balığınız için vitamin kullanın. Akvaryumunuzun çabuk kirlenmesinin sebebi de fazla yemleme olabilir .Akvaryumunuzu ve filtresini düzenli olarak temizlemezseniz akvaryum camının  yosunlanma , akvaryum suyunun kokmasına ve renginin değişmesine sebep olur. 
  Akvaryum temizliği kolaydır. 15 gün ara ile akvaryum sifonu ile dip çekimi yaparak akvaryum dibini temizleyebilirsiniz. Yine 15 gün ara ile  bir  sünger yardımıyla akvaryum camını  içten silerek  temizleyebilirsiniz , suyun dörtte birini bekletilmiş su ile değiştirerek  akvaryum suyunu temizleyebilirsiniz.Umarım hayalanizdeki akvaryuma kavuşursunuz.