FOTOĞRAFÇILIK
Fotoğrafçılık hemen hemen herkesin amatör olarak uğraştığı bir hobidir. Bu hobinize zaman ayırarak ve gerekli teknik kavramları nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra dahada zevkli hale gelecektir.İlk olarak ''diyafram ayarı, enstantane ayarı, beyaz ayarı, iso ayarı'' gibi terimlerin aslında ne olduğunu ve fotoğraf üzerindeki etkileri basit ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
DİYAFRAM AYARI
Işığın yoğunluğunu kontrol edilmesini sağlayan ayardır. Fotoğraf makinenizde sensöre girecek ışık miktarını ayarlar. Çalışma prensibi göz bebeğimizin ki ile aynıdır. Işığın çok olduğu aydınlık ortamlarda daraltılarak gerekli oranda ışık girişine izin verilir. Düşük ışık yoğunluğundaki ortamlarda da genişleterek yeteri kadar ışık girmesine izin verilir. Makinemizde diyaframı daraltmak için (çok ışıklı ortamlarda çekilen resimler için) diyafram değerini yükseltiriz. Bu aynı zamanda fotoğraflarımıza alan derinliğide katar. Yeterli ışığın olmadığı ortamlarda diyafram değerini küçülterek uygun ışık değerlerine ulaşabiliriz.
ENSTANTANE AYARI
Diyaframdan geçen ışığın ne kadar süre sensöre yansıyacağını belirleyen ayardır 1'', 2'', 1/60, 1/125 gibi değerlerdir. Bu değerlerden 1'', 2'' gibi değerler 1 saniye , 2 saniye boyunca sensöre ışık girişi olacağı anlamına gelir. 1/125 gibi değerler ise bir saniyenin 125 te 1 i kadar bir sürede ışık gireceği anlamına gelir.
Bu değerleri seçerken ışık yoğunluğunun çok olduğu ve hızlı hareket eden cisimlerin anlık görüntüsünü yakalamak istediğimiz zamanlarda süreyi azaltarak kullanmamız gerekir. Az ışıklı ortamlarda ve yüksek diyafram değerlerinde çekim yapmak istiyorsak enstantane değerini yüksek kullanmamız gerekir. Yüksek enstantane değerlerinde tripod kullanmanız görüntü netliği için önemlidir.
ENSTANTANE DİYAFRAM İLİŞKİSİ
İstediğimiz netlikte bir fotoğraf çekmek için konumuzdaki nesnenin ışığı ne kadar yansıtıp yansıtmadığı veya etrafındaki ışık yoğunluğunun miktarının ne kadarının fotoğrafa yansıyacağını belirlemek için enstantane diyafram ilişkisi belirler. Bu ilişkiye pozlama denir.
İSO AYARI
İSO sensörün ışığa olan duyarlılığıdır. Düşük ışıklı ortamlarda pozlama yapılırken yeterli ışık yok ise İSO ayarı yükseltilir. Fakat bu fotoğrafınızda istenmeyen noktaların (gren) oluşmasına sebep olur. Bu yüzden İSO'yu yükseltmek yerine düzgün pozlama yapılması bence daha uygundur.
Fotoğrafçılık adına bildiklerimi sizinle paylaştım. Bu hobinizi geliştirmek için sadece dışarı çıkıp etrafı gözlemlemeniz ve gözünüze güzel görünen kareleri fotoğraflamanız yeterli. Sizde zamanla dahada iyi kareler yakaladığınızı göreceksiniz. İyi fotoğrafları sadece çok pahalı makineler çekmez, yaratıcılık bu hobi de ön plandadır.