SEVECEN BİR DOST
SULTAN PAPAĞANI
Evinizde bir canlı beslemenin ve onun büyümesine gelişmesine katkı sağlamanın mutluluğu hiç bir şeyle kıyaslanamaz.Kuş beslemek geçmişten günümüze süre gelen bir hobidir.Evinizde beslediğiniz veya beslemeyi düşündüğünüz kuş türü eğer sultan papağanı ise kendi papağanlarımdan edindiğim tecrübeleri sizinle paylaşmak isterim.
Sultan papağanı nasıl bir kuş türüdür?
Sultan papaganı Avustralya kökenli orta boy bir papağandır. Bir çok mutasyonu mevcuttur,çok oyuncu ve insana çabuk alışan bir kuştur. Erkek sultan papağanları 15 kelime kadar konuşabilmektedir.
Sultan papağanı mutasyonları.
Sultan papağanı boyut ve bakımlarının aynı olduğu fiziksel görünüşün farklı olduğu bir çok mutasyona sahiptir. Bunlardan bazıları :
Albino,cinnamon,lutino vs..
Sultanlarda cinsiyet ayrımı
Sultan papağanlarında cinsiyet ayrımı yapmak türüne göre farklılık gösterir. Bazı türlerin görüntüsünden cinsiyet ayrımı yapılabilinir ama bunun için ilk altı ay sonunda olan ilk tüy değişiminin beklenmesi gerekir. Bu ilk altı ay sonunda ötüşlerinden yararlanılarak cinsiyet ayrımı yapılabilinir.
Sultan papaganı için ideal kafes
Sahip olacağınız hayvanınız için ev ortamında onun en rahat yaşayacağı ortamı sunmalıyız. Bu sebepten ötürü sultan papağanınıza alacağınız kafesin boyutları en az 30x30x30 çift papağanlarınız içinde 50x50x50 olmasına özen gösteriniz.
Genellikle petshoplarda karşılaşacağınız silindir seklindeki kafesleri tercih etmeyin bu kafesler kuşunuzun yön duygusunu zayıflatır ve kuşunuz da strese sebep olur.
Aldığınız kafesin tellerini sadece dikine olmamasına dikkat edin papağanınız bu dikine tellere tutunup gezemez kayar.
Kafeste özellikle en az 3cm çapında tahta tünekler olsun bu tünekler kuşunuzun tırnaklarını törpülemesine yardımcı olur.
Kafesin içinde sulugu, yem kabı, ikram kabı, kuşunuzun sağlıklı bir sindirime sahip olması için kuş kumu,gagasını törpüleyebilmesi için gaga taşı ve banyoluğunun bulunması gerekir .
Sultan papağanı ne yer?
Sultan papağanımız bizim vereceğimiz besinlerle yetinmek durumundadır. Bu sebepten ötürü onu sadece paraket yemi ile beslemek yetersizdir. Sultan papağanınızı çeşitli sebze ve meyvelerle de beslemelisiniz özellikle;armut ,bezelye ,brokoli ,çilek vs.
Sultan papağanı genel özellikleri
Bu kuşlar genel olarak kendilerine dokunulmasından pek hoşlanmazlar. Çok meraklı ve oyuncu canlılardır.Sürekli ilgi beklerler size çabuk alışırlar. Ailenin bir ferdi haline gelirler tek kalmaktan hoşlanmazlar.Eğer uzun süre evde olamayacaksanız onu meşgul edecek oyuncaklar vermelisiniz.Eğer sabırla uğraşırsanız elinize size alışacaktır hatta başınızda omzunuzda gezmeye başlayacaktır. Fakat unutmayınız sultan papağanları tüy döken canlılardır, evde alerjik rahatsızlıkları veya astımı olan hastalar için bu tüyler rahatsız edici olabilir.
benim tellerim diket yatay dehil ve çok pahalıya aldım geri dehiştirmiyorlar tel örsem olurcumu acaba
YanıtlaSilOlabilir tellerin etrafrında pas bulunmasına dikkat edin, ayrıca plastik yalıtımlı telleride kullanmanızı tavsiye etmem, tellerin hayvana zarar vermesini önleyecek tedbirler alın.
SilEvimin balkonuna gelen Sultan papağanını yakaladım kendimdede erkek vardı yeni olanın cinsiyet ayrımını yapamadım yardımcı olabilecek olan var mı arkadaşlar
YanıtlaSil