31 Ocak 2013 Perşembe

Akvaryumlar

                                         



                               AKVARYUM

 Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar .Akvaryum dendiğinde hepimizin aklında  bir şeyler canlandığına eminim .Fakat bu hobiye ilk başlayacak arkadaşlar için yaşadığım tecrübeleri sizinle paylaşmak isterim.

Nereden başlasak diyorsanız?

  İlk olarak  bir akvaryum oluşturmak için evinizde bir alan ayırmış olmalısınız .Bu ayrıntıya önem vermemin sebebi  kuracağınız  akvaryumun temizliğinden sorumlu filtrenin ,dekoratif durması için kullanacağınız aydınlatmanın, içine oksijen sağlayan hava motorunun, kullanacağınız ısıtıcının elektrikle çalıştığı için prize yakın bir yer olması gerekir.Ve eğer uyuduğunuz odada bir akvaryum kurmak istiyorsanız gece gündüz çalışacak olan filtre ve hava motorunun sesinin gecenin sessizliğinde rahatsız edeceğini unutmayınız.

 Akvaryumu kurmaya başlayalım.


Ne tarz bir akvaryum  sahibi olacağımıza karar vermeliyiz ve öncelikle unutmayalım ki  akvaryum sahibi olmak ve bir canlı beslemek bir sorumluluktur nasıl bir insanın geniş bir evde rahat edeceği konusunda aynı duyguları paylaşıyorsak edineceğimiz akvaryumunda balığın sağlıklı yaşayacağı bir akvaryum olmasına özen göstermeliyiz. 
  Benim fikrim 50-80 litrelik bir akvaryum başlangıç için idealdir. Ben kesilikle cam fanus içinde balık bakma taraftarı değilim. Cam fanuslar sadece beslediğiniz canlının yaşam alanını kısıtlar ve beslediğiniz canlıya eziyet etmekten başka bir şey değildir. 
 İstediğiniz akvaryumu petshoplardan temin edebileceğiniz gibi kendinizde yaptırabilirsiniz. Benim fikrim eğer İstanbul'da oturuyorsanız Eminönü, akvaryum gereçlerini uygun fiyata bulabileceğiniz bir yer.
  Akvaryumunuzu aldınız .Şimdi sıra geldi akvaryumun içini balığınızın yaşayabileceği  hale getirmek için gerekli olanları satın almaya. 
     Bir akvaryum için gerekli malzemeler:
*Hava motoru
*İç filtre
*Dış filtre(İlk başlangıçta küçük akvaryumla başlayacağımız için zorunlu değil.)
*Yeterli hava hortumu
*Hava dağıtım çeşmesi
*Hava taşı
*Kepçe
*Isıtıcı
*Hava süpürgesi yada sifon
*Yeterli miktarda akvaryum kumu ve dekor malzemesi.
`
DIŞ FİLTRE

İÇ FİLTRE

  Bu malzemeler arasında hava motoru,ısıtıcı balığın sağlığı açısından önemlidir balıklar soğukkanlı canlılar oldukları için akvaryum suyunun sıcaklığı sabit kalmalıdır ısıtıcı bunun için gereklidir . Balıklar sudaki çözünmüş oksijeni kullanırlar hava motoru akvaryumun içine hava pompalar ve oksijen suda çözünmesini sağlar bu nedenle gereklidir. 
   İç ve dış filtre akvaryumun temizliği için önemlidir. Benim fikrim iç filtre yerine dış filtre kullanmanız  akvaryumuzun temizliği açısından daha yararlıdır.  İkisi arasındaki farka değinirsek dış filtre  akvaryumunuzdan suyu bir hortum yardımıyla içine çeker filtreleme işlemini akvaryum dışında yapar ardından suyu tekrardan akvaryuma gönderir. Ve içinde sepetleri bulunuz bu sepetler içinde süngeri ,elyafı kömürü vs. gibi filtre katmanları bulunur bu sayede suyu iyi temizler. Fiyatı iç filtrelere nazaran daha pahalıdır 80 tl civarı başlar ama ufak akvaryumlar için iç filtre de kullanılabilinir sık sık filtre süngerinin temizlenmesi gerekir haftada bir kez temizlemek idealdir.Fiyatı 20-30 tl civarındadır. Akvaryumu aydınlatmak için gün ışığı renginde aydınlatıcılar kullanın.

  Akvaryum gereçlerimiz tamam şimdi akvaryumumuzu balığımız için dizayn edelim.


  Akvaryum gereçlerini akvaryum üzerine yerleştirdikten sonra sahip olacağımız balık hakkında ufak  bir araştırma yapmak gerekir. Benim tavsiyem ilk olarak 'canlı doğuran'  diye anılan lepistes , moli,plati vs. tarzı balıklardan başlamanız.
Alacağınız balığın renklerinin parlak ve yüzgeçlerinde erime veya parçalanma olmamasına dikkat edin.
  Akvaryumuzun içine musluktan akan suyu değil,dinlendirilmiş suyu koyun eğer musluk suyu dolduracak iseniz dekoru da tamamladıktan sonra suyu akvaryuma koyup bir hafta bekletin. Suyu koyarken akvaryum içinde dağılan kum bu sürede dibe çöker ve su dinlenir daha sonra  balığı almadan önce akvaryumun ısıtıcısını ayarlayın ve çalışır duruma getirin. Petshoptan aldığınız balığınızı akvaryuma poşeti ile koyun 10-15 dk bekletin bu sürede balığın vücut ısısı akvaryum sıcaklığına alışır . Ve akvaryumunuza balığınızı bırakın ,bütün malzemelerinizi çalışır duruma getirin. 

Akvaryumunuz hazır, gelelim balığınızın bakımına.

 Balığınız hakkında satıcıdan edindiğiniz bilgiler yardımıyla yemleme yapınız fazla yemleme balığınızın ölümüne sebep olabilir. Balığınızın beslenmesi için kaliteli yemler kullanın ve balığınız için vitamin kullanın. Akvaryumunuzun çabuk kirlenmesinin sebebi de fazla yemleme olabilir .Akvaryumunuzu ve filtresini düzenli olarak temizlemezseniz akvaryum camının  yosunlanma , akvaryum suyunun kokmasına ve renginin değişmesine sebep olur. 
  Akvaryum temizliği kolaydır. 15 gün ara ile akvaryum sifonu ile dip çekimi yaparak akvaryum dibini temizleyebilirsiniz. Yine 15 gün ara ile  bir  sünger yardımıyla akvaryum camını  içten silerek  temizleyebilirsiniz , suyun dörtte birini bekletilmiş su ile değiştirerek  akvaryum suyunu temizleyebilirsiniz.Umarım hayalanizdeki akvaryuma kavuşursunuz. 

0 yorum:

Yorum Gönder